Με λουκέτο κινδυνεύουν φιλανθρωπικά ιδρύματα της Θεσσαλονίκης

Με λουκέτο κινδυνεύουν φιλανθρωπικά ιδρύματα της Θεσσαλονίκης

Προς Υπουργούς:

- Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης

- Οικονομικών

Έντονα είναι τα προβλήματα που έχουν προκύψει σε αρκετά φιλανθρωπικά ιδρύματα της Θεσσαλονίκης λόγω περικοπής κονδυλίων. Η κατάσταση είναι τραγική, καθώς πάνω από 1.000 παιδιά με πολλαπλές αναπηρίες κινδυνεύουν να μείνουν στον δρόμο ή να επιστρέψουν στα σπίτια τους, λόγω έλλειψης προσωπικού για να τα φροντίσει. Το αρμόδιο Υπουργείο προχώρησε στην περικοπή έως και 40% των κρατικών κονδυλίων, με την πρωτοφανή αιτιολογία, ότι τα ιδρύματα αυτά δεν διαθέτουν την κατάλληλη πιστοποίηση. Τα φιλανθρωπικά ιδρύματα, που δεν έλαβαν επιχορήγηση για τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο και για αυτό το λόγο υπολειτουργούν, είναι το Σωματείο Αποκατάστασης και Ειδικής Αγωγής ΑΜΕΑ «Ο Σωτήρ», το Ορφανοτροφείο «Μέλισσα», το Άσυλο του Παιδιού, το Κέντρο Ειδικής Αγωγής, το Ίδρυμα παίδων «Η Ελπίς», η «Μέριμνα Παιδιού», η Αγροτική Παιδική Φωλιά και η Σχολή Τυφλών «Ο Ήλιος».

Η μη καταβολή επιχορήγησης από το αρμόδιο Υπουργείο δημιουργεί εμπόδια στην λειτουργία τους, καθώς είναι αδύνατη η πληρωμή των θεραπευτών και η πληρωμή των ενοικίων των χώρων διδασκαλίας, δεδομένου ότι δεν διαθέτουν όλα τα ιδρύματα δικούς τους χώρους για την εξυπηρέτηση των παιδιών που φιλοξενούνται. Οφείλει άμεσα το αρμόδιο Υπουργείο να προχωρήσει στην καταβολή των επιχορηγήσεων, καθώς η καθυστέρησή τους δημιουργεί μείζον κοινωνικό ζήτημα σε ιδιαίτερα ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες.

Κατόπιν τούτων, ερωτώνται οι συναρμόδιοι Υπουργοί:

- Πότε προτίθενται τα αρμόδια Υπουργεία να καταβάλουν τις επιχορηγήσεις που δικαιούνται τα φιλανθρωπικά ιδρύματα της Θεσσαλονίκης, προκειμένου να μην κινδυνεύσουν με λουκέτο και να συνεχίσουν την ομαλή τους λειτουργία, εξυπηρετώντας ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες;